Zupa z ogórków kwaszonych – Zdrowe przepisy Z Kotła Rodem

Zupa z ogórków kwaszonych

Kwaśna zupa z ogórków kwaszonych to wspaniały pomysł na obiad w jesienne lub zimowe dni. Można z pewnością nazwać ją wspomnieniem kuchni staropolskiej naszych mam i babć. Wspaniale rozgrzewa i krzepi… i tych małych i tych dużych. Nasz czteroletni synek wprost przepada za tą zupą i wyjada z niej wszystko od korzenia pietruszki po bardzo kwaśne ogórki:). W naszej rodzinie to chyba najbardziej lubiana polska zupa.

Zdecydowanie warta ugotowania i skosztowania. Do tego kotła staropolskiej kwaśności oprócz ogórków i mięsa wrzucamy m.in. korzeń pietruszki, marchew, por, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, ziemniaki, dużo świeżego koperku i oczywiście kwaśną śmietanę, bo prawdziwie polska zupa musi być przecież bardzo kwaśna!

Podziel się na:

Zupa z ogórków kwaszonych

Przygotowanie:
Czas gotowania:
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 3-4 udka z kurczaka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 8 ogórków kwaszonych średniej wielkości
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • 1 opakowanie 400g śmietany 18%
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • około 3 litry wody

Przygotowanie

  1. Umyte udka z kurczaka umieszczamy w dużym garnku i zalewamy około 3 litrami wody, następnie na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia.
  2. Wrzucamy obrane warzywa: pietruszkę, seler, marchewkę, por oraz liście laurowe, ziele angielskie, czosnek i kostki rosołowe. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, czyli około 1,5 godziny.
  3. Gdy mięso z warzywami powoli się gotuje, możemy zająć się obraniem i pokrojeniem w kostkę ziemniaków oraz starciem ogórków na tarce o grubych oczkach. Pokrojone ziemniaki, do momentu wrzucenia do zupy, umieszczamy w naczyniu z zimną wodą aby nie ściemniały.
  4. Kiedy warzywa oraz mięso są ugotowane wyjmujemy je z wywaru. Wyciągamy też liście laurowe oraz ziele angielskie.
  5. Następnie do bulionu wrzucamy odcedzone z wody pokrojone ziemniaki i gotujemy je, aż będą miękkie, około 10 min.
  6. W tym czasie kroimy w drobne plasterki wcześniej wyciągniętą z bulionu marchewkę oraz pietruszkę. Obieramy mięso od kości i kroimy je w paski.
  7. Z chwilą gdy ziemniaki będą miękkie wrzucamy do zupy starte ogórki i gotujemy przez 4-5 min. Po czym wrzucamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, mięso oraz wlewamy śmietanę. Doprowadzamy ponownie do wrzenia na wolnym ogniu. Gdy tylko zupa zacznie się gotować zdejmujemy ją z ognia.
  8. Na koniec wrzucamy pokrojony pęczek koperku oraz doprawiamy zupę pieprzem.

Dodatkowe informacje

Pamiętajmy o kolejności wrzucania warzyw do zupy w szczególności ziemniaków i ogórków! Najpierw należy wrzucić i ugotować ziemniaki a na samym końcu ogórki. Jeżeli zrobilibyśmy odwrotnie to kwas zawarty w ogórkach sprawiłby, że ziemniaki byłyby niedogotowane.

Brak komentarzy do "Zupa z ogórków kwaszonych"

    Pozostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.