Zupa tajska z zieloną pastą curry – Zdrowe przepisy Z Kotła Rodem

Zupa tajska z zieloną pastą curry

Kuchnię tajską charakteryzują wyjątkowo oryginalne walory smakowe. W jej skład wchodzą zdrowe przepisy, a jej dania są pełne esencji, bardzo pikantne i aromatyczne. Dla niektórych nie do przeżucia, a nawet przeżycia 😉 jednak robiąc danie własnoręcznie, można dowolnie eksperymentować z ilością poszczególnych przypraw i składników ;).

Dziś idealna na jesienne i zimowe dni, rozgrzewająca zupa tajska z zieloną pastą curry. Można powiedzieć, że rozgrzewa zarówno ciało jak i umysł ;). Tych, którzy nie do końca przepadają za pikanterią w swoich daniach niech ten przepis nie przeraża, ponieważ poziom ostrości zależy od ilości pasty curry. Zupa nie musi być więc aż tak ostra.

Podziel się na:

Zupa tajska z zieloną pastą curry

Przygotowanie:
Czas gotowania:
Danie dla: 6-8 osób

Składniki

  • 3-4 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 kubka suszonych grzybów mun
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 por
  • łyżeczka zmielonego imbiru
  • 2 laski selera naciowego
  • łyżeczka zielonej pasty curry
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • 1/2 brokuła
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 sałaty np. pekińskiej
  • około 3 litry wody
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego

Przygotowanie

  1. Udka z kurczaka wkładamy do dużego garnka i zalewamy około 3 litrami wody, wstawiamy na średni ogień tak aby powoli doprowadzić do wrzenia.
  2. W międzyczasie obieramy marchewkę i pietruszkę, a następnie wrzucamy do garnka. Potem kolejno wrzucamy: łodygi selera, pora, liście laurowe, ziele angielskie oraz kostki rosołowe.
  3. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny, tak aby mięso było miękkie.
  4. Do kubka z grzybami mun dolewamy do pełna gorącej wody i moczymy je przez minimum 15 minut.
  5. Kiedy mięso jest już miękkie, należy przecedzić bulion tak, by go oddzielić od warzyw i mięsa.
  6. Czysty przecedzony bulion wstawiamy z powrotem na ogień i dodajemy do niego: pokrojone w paski grzyby, brokuł, pastę curry oraz imbir i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut.
  7. Kroimy marchewkę z bulionu, natkę pietruszki, szczypiorek oraz sałatę i na koniec dodajemy do zupy.
  8. Makaron ryżowy przyrządzamy według przepisu na opakowaniu.
  9. W ostatnim kroku należy dodać przyrządzony makaron do zupy i podzielić ją na porcje. Smacznego! :)

Dodatkowe informacje

Należy uważać z ilością zielonej pasty curry ponieważ jest ona bardzo pikantna. Jeżeli ktoś lubi naprawdę ostre potrawy można jej dodać 2 płaskie łyżeczki. Dla osób lubiących lekko ostre dania sugeruję poprzestanie na 1 płaskiej łyżeczce. Do zupy można oczywiście wkroić mięso obrane z kości, które wykorzystaliśmy do zrobienia bulionu dzięki temu zupa będzie bardziej treściwa.

Brak komentarzy do "Zupa tajska z zieloną pastą curry"

    Pozostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.