Zupa krem z dyni – Zdrowe przepisy Z Kotła Rodem

Zupa krem z dyni

Moda na wszelkiego rodzaju kulinarne eksperymenty z uwzględnieniem dyni pojawiła się w naszym kraju wraz celebrowaniem amerykańskiego święta Halloween :). Pamietam moje wielkie zdziwienie na wieść, że dynia jest jadalna! 😉 Wprawdzie byłam wtedy jeszcze dzieckiem i już dawno sobie tę gafę wybaczyłam ;).. a dzięki niej teraz mogę się przyznać, że to właśnie dyni zawdzięczam moją teraźniejsza odwagę na eksperymentowanie w kuchni :).

Mój przepis na zupę z dyni jest bardzo zdrowy, prosty oraz szybki bo w niespełna 30 minut możecie wyczarować gorący kocioł niesamowicie wonnej pyszności. Do przepisu wykorzystałam dynię piżmową, jest to moim zdaniem jeden z lepszych rodzajów dyń z przeznaczeniem na zupę. Owoc pochodzi z Ameryki Środkowej. Zbliżony jest wyglądem do owocu melona, ma słodkawy miąższ o intensywnym zapachu piżma skąd właśnie jego nazwa :). Wszystkie składniki potrzebne do wykonania przepisu można wyliczyć na palcach jednej ręki, są to: dynia, słodka śmietanka, bulion warzywny, czosnek i przyprawy.

Podziel się na:

Zupa krem z dyni

Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Ilość porcji: 6-8

Składniki

  • 1 kg dyni piżmowej
  • 300 ml warzywnego bulionu
  • 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 300 ml słodkiej śmietany 30%
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. Dynię kroimy w kostkę, przekładamy do dużego garnka, zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut, aż będzie miękka.
  2. W międzyczasie dodajemy rozdrobniony czosnek.
  3. Kiedy dynia będzie miękka ściągamy garnek z ognia i miksujemy zupę na krem.
  4. Dodajemy śmietankę i pozostałe przyprawy. Następnie ponownie na ogniu doprowadzamy do wrzenia na około 2 min po czym odstawiamy.
  5. Zupę podajemy z pestkami dyni, grzankami lub groszkiem ptysiowym. Dekorujemy natką pietruszki ;)

Brak komentarzy do "Zupa krem z dyni"

    Pozostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.