Naleśniki z mozzarellą i rukolą – Zdrowe przepisy Z Kotła Rodem

Naleśniki z mozzarellą i rukolą

Wyobraźcie sobie perfekcyjne weekendowe śniadanie… kiedy z rana macie troszkę więcej czasu niż w pozostałe dni tygodnia. Aksamitny smak mozzarelli, pomidorów i lekko orzechowej rukoli ukryty pod kołderką cieplutkiego pełnoziarnistego ciasta polanego octem balsamicznym… mmm… czy czujecie już ten zapach? 🙂 Bo ja tak… jest mi bardzo dobrze znany i wielce przeze mnie lubiany ;).

Z reguły na śniadania jajeczno mączne serwowane są omlety, ja zmieniam te zasady i do tego porannego menu dokładam właśnie naleśniki. Weekendowym leniuchom z pewnością pozwolą przetrwać w łóżku do kolacji. A tym bardziej aktywnym dodać energii na resztę dnia ;). Naleśniki z mozzarellą i rukolą to jeden ze wspanialszych pomysłów w naszym śniadaniowym menu, taki trochę dekadencki :). Niech żyje weekend! Niech trwa!

Podziel się na:

Naleśniki z mozzarellą i rukolą

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji: 2

Składniki

  • 80g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 12ml mleka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 mozzarella 125g
  • 1 duży pomidor
  • 3 garście rukoli
  • ocet balsamiczny
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Najpierw przyrządzamy ciasto na naleśniki: mleko, mąkę, jajko, sól i olej miksujemy mikserem.
  2. Następnie mozzarellę oraz obranego ze skórki pomidora kroimy na plasterki. Rukolę myjemy.
  3. Na nagrzaną patelnię nalewamy jedną średniej wielkości chochelkę ciasta i umiejętnie ruszając patelnią rozlewamy ciasto po całości.
  4. Kiedy jedna strona naleśnika będzie już upieczona na złoty kolor obracamy go specjalną plastikową lub drewniana płaską łopatką (lub w wersji dla zaawansowanych wyrzucamy go w powietrze ... licząc na to, że się obróci i wróci na patelnię ;)) , następnie odstawiamy patelnię z ognia.
  5. Teraz czas na rozłożenie połowy mozzarelli i pomidora na 1/2 części naleśnika (ciągle na patelni). Dodatkowo posypujemy wszystko solą i pieprzem i nakładamy jedną garść rukoli.
  6. Następnie nie pokrytą część naleśnika nakładamy na część z mozzarellą, pomidorem, rukolą i przyprawami.
  7. Patelnię z naleśnikiem kładziemy z powrotem na średni ogień i podpiekamy do uzyskania złotego koloru ciasta.
  8. Po chwili umiejętnie obracamy naleśnik i podpiekamy go na drugiej stronie.
  9. Na koniec przekładamy naleśnik na talerz dekorujemy rukolą i polewamy według uznania octem balsamicznym.
  10. Przed przygotowaniem drugiego naleśnika należy przemyć patelnię z pozostałości po pierwszym naleśniku.

Brak komentarzy do "Naleśniki z mozzarellą i rukolą"

    Pozostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.