Toffi pudding – Zdrowe przepisy Z Kotła Rodem

Toffi pudding

Jak myślę o Toffi pudding to do głowy przychodzą mi dwa słowa: grzech i rozpusta!:). Ten nieziemsko smaczny deser jest zdecydowanie najlepszym jaki smakowałam w moim życiu. Zawsze serwowany na ciepło z sosem toffi, lodami waniliowymi lub bitą śmietaną… po prostu niebo w gębie;).

Deser wywodzi się z Wielkiej Brytanii, a oryginalna nazwa tej rozpusty to „sticky toffee pudding”. Zastanawiacie się co wchodzi w jej skład? Otóż podstawa to daktyle, przepysznie słodkie suszone daktyle, które po namoczeniu we wrzącej wodzie miksuje się na papkę i dodaje do ciasta. Poza daktylami dodajemy m.in. cukier trzcinowy, cynamon kakao i masło. W kuchni polskiej nie mamy żadnego przepisu kulinarnego z wykorzystaniem daktyli.. ale to nic nie szkodzi bo przecież na tym blogu zgłębiamy i rozkoszujemy się w tajnikach kuchni europejskich, a nawet światowych;).

Podziel się na:

Toffi pudding

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 250g suszonych datyli
  • 200ml wrzącej wody
  • 160g miękkiego masła
  • 250g cukru trzcinowego
  • 5 dużych łyżek przesianej mąki pszennej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 duże łyżki kakao
  • 100ml słodkiej śmietany 30%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Daktyle przekładamy do niewielkiej miski, posypujemy łyżeczką proszku do pieczenia i zalewamy 200 ml wrzącej wody. Odstawiamy je na chwilę aby stały się miękkie.
  2. Do większej miski wkładamy połowę masła, czyli około 80g, i wsypujemy do niej 150g cukru trzcinowego. Wszystko energicznie mieszamy drewnianą łyżką aby stworzyć masę.
  3. Następnie do miski z masą wbijamy 2 duże jajka i dalej mieszamy.
  4. Dodajemy: cynamon, kakao oraz syrop klonowy i oczywiście dalej wszystko mieszamy.
  5. Dalej dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego i pod koniec 5 łyżek przesianej mąki pszennej. Wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Kiedy składniki w dużej misce są już ładnie zmieszane wracamy do naszych daktyli. Wraz z wodą umieszczamy je w blenderze i robimy z nich papkę.
  7. Zmiksowane daktyle dodajemy do masy i mieszamy.
  8. Przygotowaną masę przelewamy do nasmarowanej masłem małej tortownicy około 20 cm lub prostokątnej niewielkiej formy na tartę.
  9. Masę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 min.
  10. Gdy ciasto się piecze przyrządzamy polewę toffi. Resztę masła oraz cukru wrzucamy do rondelka i na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Pod koniec gdy masło się rozpuści i połączy z cukrem dodajemy słodką śmietanę 30%, po czym ponownie doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok.
  11. Po 40 min wyciągamy ciasto z piekarnika i sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy jest juz upieczone. Patyczek powinien być suchy.
  12. Po kilku minutach gdy ciasto lekko przestygnie wylewamy 1/2 sosu toffi na ciasto aby wsiąkł, a drugie pół zostawiamy, by polać pojedyncze porcje przed podanem na talerzach.

Brak komentarzy do "Toffi pudding"

    Pozostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.