Jabłka zapiekane w cieście – Zdrowe przepisy Z Kotła Rodem

Jabłka zapiekane w cieście

Moi drodzy… nadeszła pora aby się przedstawić ;)… mam na imię Ewa, a to moje ulubione, niesamowite, prawie jak z raju jabłka ;). W najbliższe Święta to właśnie nimi będę kusić moich kochanych domowników i gości. Są to jabłka z brązowym cukrem o niesamowitym aromacie goździków, suszonych śliwek oraz cynamonu. Co więcej jest to szybki, zdrowy i tani przepis. Uwaga, skuszenie się na ten przepis jest gwarancją, przepięknego zapachu w Święta w Waszym domu! 🙂

Dla mnie jest to zapach tradycji, już od kilku ostatnich lat nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tych właśnie zapiekanych w cieście jabłek. Jeżeli chociaż troszeczkę Was zachęciłam (a nie dopuszczam do głowy myśli, że może być inaczej ;)) to przygotujcie proszę składniki według poniższej listy… zakasajcie rękawy, wyjmijcie wałek, stolnicę i do dzieła! Gwarantuję, że za około godzinę będziecie się cieszyć jak dzieci ;)!

 

Podziel się na:

Jabłka zapiekane w cieście

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 225g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100g miękkiego masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 150 ml ciepłego mleka (do zarobienia ciasta)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 4 średniej wielkości słodkie jabłka
  • 20 szt. goździków
  • 16 szt. suszonych śliwek
  • cynamon do posypania jabłek
  • brązowy cukier do posypania jabłek
  • 1 białko z jajka

Przygotowanie

  1. Na początku obieramy jabłka ze skórki, wydrążamy z nich środek (najlepiej za pomocą obieraka do ziemniaków tzw. stróżka), po czym umieszczamy je w naczyniu z zimną wodą na czas zrobienia ciasta.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
  3. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone miękkie masło, sól, proszek do pieczenia. Następnie podczas zarabiania ciasta powoli, po trochę dolewamy mleka.
  4. Ciasto wyrabiamy około 5 minut po czym kroimy je na 4 równe części.
  5. Następnie rozwałkowujemy po kolei każdą z części na cienki kwadratowy lub okrągły placek, który po zawinięciu powinien ładnie okryć całe jabłko.
  6. Po dopasowaniu i odpowiednim rozwałkowaniu ciasta umieszczamy każde z jabłek po środku naszych placków :).
  7. Do wydrążonych dziurek w jabłkach kolejno wkładamy: po dwie śliwki, cztery goździki i na koniec jeszcze raz dwie śliwki.
  8. Przed zawinięciem posypujemy obficie każde z jabłek i ciasto od wewnętrznej strony cynamonem oraz cukrem.
  9. Następnie cztery rogi ciasta sklejamy nad górną częścią jabłka, tak aby całe jabłko było owinięte ciastem (jak na zdjęciu poniżej).
  10. Smarujemy ciasto białkiem z jajka aby po upieczeniu miały ładny i błyszczący kolor.
  11. Przekładamy jabłka na foremkę do pieczenia wysmarowaną margaryną, a następnie wkładany do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut.
  12. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy na kilka minut aby jabłka troszeczkę przestygły. Podajemy na ciepło z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną;):). SMACZNEGO!

Brak komentarzy do "Jabłka zapiekane w cieście"

    Pozostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.