Kolorowe tagliatelle ze szpinakiem – Zdrowe przepisy Z Kotła Rodem

Kolorowe tagliatelle ze szpinakiem

Dzisiejsza propozycja to klasyczny włoski, dwukolorowy makaron Tagliatelle z rejonu Emilia-Romagna w kształcie długich, płaskich wstążek serwowany wraz ze szpinakiem.

Dzięki połączeniu kolorowego makaronu z intensywną zielenią szpinaku mamy na talerzu nieco finezyjne, ale przede wszystkim smaczne, lekkie, a zarazem zdrowe danie :). Musicie się przekonać sami. Do przygotowania dzisiejszego dania oprócz składników potrzebne nam będą ręce do pracy i głodny żołądek, który zawsze jest dobrym motywatorem 🙂 Przyrządzenie tego posiłku nie zajmie Wam dużo czasu, nie będzie też wymagało wielkich zdolności kulinarnych, jednak z pewnością zachwyci smakiem 🙂

Podziel się na:

Kolorowe tagliatelle ze szpinakiem

Czas przygotowania:
Czas smażenia/gotowania:
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 300g kolorowego makaronu tagliatelle
  • 300g mrożonego szpinaku
  • 400g piersi z kurczaka
  • 300ml śmietany 30%
  • 1 op. (100g) serka topionego gouda
  • przyprawa do drobiu
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  2. W osobnym garnku rozmrażamy szpinak na bardzo wolnym ogniu.
  3. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy w głębokiej patelni na oleju z przyprawą do drobiu.
  4. Kiedy kurczak będzie już odpowiednio miekki, odsączamy szpinak i dodajemy go wraz z serkiem topionym na patelnie do kurczaka. Wszystkie składniki podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu.
  5. Gdy serek się rozpuści i połączy z resztą składników, wlewamy na patelnię śmietanę 30% i ponownie na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia.
  6. Na tym etapie jeśli to konieczne doprawiamy sos przyprawą do drobiu, solą i pieprzem.
  7. Jeżeli sos wydaje się zbyt płynny polecam przesiać nad nim 1 płaską łyżkę stołową mąki pszennej i dokładnie wymieszać.
  8. Na koniec łączymy sos z makaronem i dzielimy na porcje. Życzę smacznego! :)

Brak komentarzy do "Kolorowe tagliatelle ze szpinakiem"

    Pozostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.