Fusilli z cukinią i kurczakiem – Zdrowe przepisy Z Kotła Rodem

Fusilli z cukinią i kurczakiem

Włosi kochają makarony… i my tutaj w Polsce także coraz bardziej. Sposobów na przyrządzanie sosów do makaronów jest całe mnóstwo, czasem sugerujemy się przepisami z Włoch, a czasem sami po prostu łączymy jakieś składniki próbując pobudzić kulinarną kreatywność;):).

Dzisiejszy przepis dnia to makaron fusilli z cukinią i kurczakiem. To kolejny przepis na zdrowe, szybkie i bardzo smaczne danie. Ciężko by mi było w życiu codziennym bez takich właśnie pomysłów na ekspresowe obiadokolacje. Dzięki nim można przyjść po pracy do domu i dosłownie w 30 min przyrządzić zdrowy i smaczny posiłek ;).

Podziel się na:

Fusilli z cukinią i kurczakiem

Czas przygotowania:
Czas gotowania/smażenia:
Danie dla: 4 osób

Składniki

  • 300g makaronu
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 400g piersi z kurczaka
  • 300 ml śmietany 30%
  • przyprawa do drobiu
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  2. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z czosnkiem i przyprawą do drobiu.
  3. Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy do niego pokrojoną w półkrążki cukinię i wszystko razem podsmażamy około 5 minut na średnim ogniu.
  4. Następnie do mięsa i cukinii dodajemy śmietanę 30% i doprowadzamy do wrzenia na kolejne kilka minut.
  5. Przed dodaniem makaronu do sosu warto sprawdzić jego smak i doprawić w razie potrzeby.
  6. W ostatnim kroku mieszamy makaron z sosem, dzielimy na porcje i posypujemy obficie świeżo zmielonym pieprzem ;). SMACZNEGO!:)

Brak komentarzy do "Fusilli z cukinią i kurczakiem"

    Pozostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.