Burger wołowy – Zdrowe przepisy Z Kotła Rodem

Burger wołowy

Chyba wszyscy mamy takie dni kiedy nachodzi nas ochota na bardzo syty posiłek ;). Ja mam tak właśnie dzisiaj, a co za tym idzie dzisiejsza propozycja to prawdziwie męski posiłek jakim jest BURGER WOŁOWY. Dobrej jakości składniki zagwarantują Wam prawdziwą rozkosz podniebienia! Aż trudno uwierzyć, że tak prosty i szybki do zrobienia posiłek jest tak nieziemsko smaczny.

Chcę uspokoić tych, którzy nie dysponują grillem z prawdziwego zdarzenia… burgerowe kotlety możecie usmażyć na teflonowej patelni z odrobiną oleju, ja też tak robię ;).

Podziel się na:

Burger wołowy

Czas przygotowania:
Czas smażenia:
Danie dla: 4 osób

Składniki

  • 600g mielonego mięsa wołowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • przyprawa do mięsa wołowego
  • pieprz
  • 4 bułki burgerowe
  • 1 duży pomidor
  • 4 plastry sera żółtego
  • zielona sałata lub mix sałat
  • 2 duże łyżki majonezu
  • 2 duże łyżki ketchupu
  • 2 duże łyżki musztardy
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. W dużej misce mieszamy (najlepiej ręką) mięso z jajkami, przyprawami i zgniecionym czosnkiem. Jak wszystkie składniki ładnie się połączą robimy 4 równe sobie kule.
  2. Na desce do krojenia formujemy 4 duże burgery, powinny mieć około 15 cm średnicy. Kotlety zmniejszą się podczas smażenia.
  3. Burgery pieczemy najlepiej na teflonowej patelni na rozgrzanym oleju przez około 3-4 minuty z każdej ze stron.
  4. Warzywa myjemy. Pomidora kroimy na grubsze plastry.
  5. W niewielkiej miseczce przygotowujemy nasz burgerowy sos, mieszamy: majonez z ketchupem i musztardą.
  6. Kiedy mięso bedzie już usmażone należy przygotować bułki. Wkładamy przekrojone wzdłuż do nagrzanego piekarnika do 150 stopni na około 1 minutę.
  7. Na koniec należy już tylko zamknąć wszystkie składniki w cieplutkich bułkach posmarowanych obficie wcześniej przygotowanym sosem i zjeść ;) SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy do "Burger wołowy"

    Pozostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.